Медицински синдроми с имена на литературни герои  “Синдром е термин от

...
Медицински синдроми с имена на литературни герои
 “Синдром е термин от
Коментари Харесай

Какво е общото между медицинските синдроми и литературните герои?

Медицински синдроми с имена на литературни герои

  “Синдром ” е термин от медицината и логиката на психиката, който значи цялост от признаци, феномени и признаци, свързани с болестно положение и проявяващи се по едно и също време. Повечето синдроми са наречени на лекарите, които първи са ги диагностицирали, само че някои носят имената на литературни герои.

1. Синдром на Рапунцел

Принцесата с прелестна коса от приказката на Братя Грим дава името на рядка болест. Страдащите от синдрома на Рапунцел (предимно дами и момичета) откъсват и гълтам личните си коси. Разстройството е известно като трихофагия. При него човек гълтам толкоз доста коса, че в течение на времето, тя се натрупва в стомаха и се образува огромна топка косми, която пречи на естественото действие на органите. Масата от коса се свързва и с други материали, попаднали в стомаха – храна, слуз, и образува форми, които могат да причинят перфорации в стомаха и червата.

2. Синдром на Отело

Болестното положение носи името на Шекспировия воин, който убива брачната половинка си в припадък на ревнивост. Отличителни черти на това заболяване са: безпочвени обвинявания в невярност, непрестанно изпитване на верността на колегата, подозрителност, дебнене и нападателно държание. Не, ревността не всеки път е хвалебствие и симптом на обич.

Прочетете повече за него ТУК

3. Синдром на лейди Уиндърмиър

Болестта е наречена на героинята на Оскар Уайлд от пиесата “Ветрилото на лейди Уиндърмиър ”. Състоянието се характеризира с упорита кашлица, дефицит на въздух, инертност и унесеност.

4. Синдром на Питър Пан

Или когато мъжете отхвърлят да пораснат. Наречен на обичания воин на Д. М. Бари – момчето, което не желае да порасне. Хората, страдащи от този болест, показват незрялост в множеството области на живота си. Те заобикалят поемането на отговорност, опълчват се на признатите правила, концентрират се повече върху фантазиите си и постоянно се постанова да бъдат обгрижвани. Синдромът на Питър Пан най-често се следи при мъже сред 14 и 50 години и се окачествява със боязън от порастване, тичане от отговорност и детинско държание. Обикновено остават ергени, предпочитайки да живеят със фамилиите, в които са родени, с цел да избегнат отговорности и да водят удобен и нехаен живот.

5. Синдром на Маугли

Това положение носи името на основния воин от “Книга за джунглата ” на  Ръдиард Киплинг. Синдромът е характерен за деца, претърпели сериозен прочувствен стрес или израснали без човешки контакт, които са неспособни да развият обществена връзка с другите. Болестта се показва в занижени умствени и/или физически умения.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР